Friday, May 24, 2013

Dugaan Hidup. #Random

Assalammualaikum. :)
dah lama jugak tak update. tapi tengok kawan2 yang lain lagi ramai yg tak update.
Ada yang 7-8 bulan yang setahun dua tahun tak update blog pun ada. hehe
Mesti semua pun busy kan?
Actually I don't really have a specific topic today.
But rasa dah lama sangat tak berblog. So, I did. hee

Kehidupan ni tak pernah seorang pun terlepas dari dugaan. Sama ada dugaan yang baik atau dugaan yang kurang baik. Dugaan yang baik ialah nikmat yang Allah bagi. Itu pun dugaan nak tengok kita balik kat Dia tak bila dah dapat apa yang Allah bagi kat kita. Dugaan yang kurang baik ni mungkin dalam bentuk masalah. Tapi sebenarnya yang datang dari masalah la yang banyak memberikan kita pengajaran kehidupan ni sebenarnya macam mana :)

Aku, hamba Allah yang lemah tak terlepas dari semua tu. Pada aku, Allah pernah bagi aku rasa dua-dua jenis dugaan tu. Tapi Alhamdulillah setakat ini, dugaan itu menguatkan lagi rohani aku. :)
Bila kita selalu fikir yg semuanya datang daripada Allah, percayalah kita takkan kecewa sangat, kita takkan suka sangat. Kita takkan suka sangat ni which means bila kita dapat nikmat, kita still tahu Allah boleh tarik bila-bila. Kun Faya Kun.

Sekarang semua student tengah cuti sempena Hari Wesak & Hari Gawai. So be safe everyone whenever you are on the road. Baca Ayat Kursi setiap kali nak memulakan perjalanan. Pelajar UiTM cuti selama seminggu bermula hari ni sehingga Ahad depan. But seriously talk, I've got so many things to do. Kena siapkan folio, kena siapkan slides utk presentation, lab report lagi. So, seminggu ini In shaa Allah akan digunakan sebaiknya utk siapkan. and guess what? Lepas balik dari cuti seminggu ni, I only have 3 weeks to do my revision before the final exam start. See? how fast time flies isn't it?

Now, aku dah part 4. Habis semester ni naik part 5 yang akan busy dengan proposal. Next year dah final year. I get excited sometimes bila tahu dah tak lama lagi nak habis belajar. But at the same time I do worried about it. hehe. but for now, trying my best to do the best that I can for this coming exam. May Allah ease :')
Semoga Allah beri kekuatan badan, hati dan emosi before exam ni. huhu.
okaylah, I think ini je kot aku merepek for this time. Nanti aku update lagi.

wsalam :)

Monday, April 22, 2013

Special from HIM

I am  feeling special right now, don't you?
Setiap kali kita tersedar dari kesilapan, setiap kali rasa berdosa, disitu masih ada iman.
Dan bila Allah dah gerak kan hati kita untuk berubah pada yang lebih baik, maksudnya disitu Allah dah bagi petunjuk & hidayah :)
Bila kita still buat salah, tapi Allah tak balas direct. Sebab Allah sayang kita. Kita nampak x?
Allah bagi kita peluang nak berubah. Allah tak matikan kita dalam berbuat dosa.
Ya Allah, istiqamah kan hati ini. Aku tak nak perubahan yg drastik tetapi sementara. Biarlah perlahan-lahan tetapi ada istiqamahnya. In shaa Allah

Mohd Redzuan, awak orang yang membantu saya. Terima kasih awak. Semoga kita sama-sama jadi yang lebih baik. semoga kita disatukan dalam cinta yang halal. Amiin :)

"Kita boleh berusaha dengan berdoa kita berdua disatukan (Aku masih Dara,2011)"

Wasalam, Dede :)

Guys, please!.

Guys please ..

  1. Appreciate your girl.
  2. Jangan lebihkan ego dari sayang awak tu kat girlfriend awak.
  3. Give some of your time to her. Spend time with her.
  4. Text her. Just a text saying 'Sorry syg, busy arini. hope you are doing fine' that is much better than no text in a day.
  5. If you love her, then be with her through her thick and thin.
  6. Don't hurt her feelings. 
  7. Give her the supports she always waiting from you.
  8. Call her just a minute, that will be an hour for her in a day.
  9. Never try to doubt her love. Cause all this time she ever did is just for you.
  10. Love her the way she loves you.

A good guy appreciates and loves his girl even after he got her.
Wasalam, Dede :)

Thursday, March 7, 2013

New and Better :)

Assalammualaikum :)
Dah lama sangat tak update blog. tetiba je bila update dah delete semua post dulu.
Bukan apa, tak nak diganggu dengan perkara-perkara yang boleh merosakkan hati kita.
Alhamdulillah. Dah masuk semester kedua pada tahun pertama dalam Ijazah Sarjana Muda Molekular Biologi.
Ramai yang macam cuak je dengar nama course tu.. hehe
A bit tough. But In Shaa Allah, if I do my best I can achieve that.
So, for the 1st entry of the new blog there are not so much things to say.
But just wanna share some quotes I found :)

"Bukan senang nak jadi baik"

"Setiap yang berlaku ada hikmahnya"

"Ikhlas itu susah, tapi carilah Ia dalam mencari Allah"

"Tiada apa yang abadi di dunia. Kalau kita gembira, ingatlah bahawa ia bukan selama2nya. sebab dugaan itu akan terus datang untuk menguji. Dan jika kita bersedih, janganlah bimbang. Ia juga tidak kekal. Bahagia kan tiba"


Wasalam, Dede.